Ha mindent Isten teremtett, ki teremtette Istent?

A keresztyének hite szerint Istent senki sem teremtette. Ő mindig is létezett, Ő az oka mindennek, ami van, Ő indította útjára a világegyetemet, és az Ő terve volt, hogy te megszülessél! Ő talált ki és hozott létre mindent, ezért mondhatjuk, hogy nagyobb, mint bármi, amit teremtett, nagyobb a világegyetemnél is, ezért semmi, amit Ő alkotott, nem irányíthatja és nem uralhatja Őt!

Ezt nehéz felfogni, hiszen mi általában olyan dolgokat ismerünk, amit valaki megalkotott. A Biblia szerint úgy tudjuk meghatározni azt, hogy Isten mennyire különbözik tőlünk, hogy Ő az, aki egészen „más” (vagyis „szent”), és Őt nem kellett megteremteni, mert Ő csak úgy van, egyszerűen magától létezik. Az a gondolat, hogy Isten az „első ok”, minden más okozója, nemcsak a keresztyén hívők számára ismert tanítás, hanem egy nagyon fontos filozófiai elmélet, amin évszázadok óta tanakodunk és próbáljuk megérteni.

A keresztyének hite szerint az egyik mód, ahogyan Istenről gondolkozunk az, hogy Ő az „első ok”. Ez azt jelenti, hogy Isten szeretete az, ami mindig is létezett, és ez a szeretet „okozta” a világ megszületését. Néhány dolgot nehéz megértenünk Istennel kapcsolatban, de a Biblia szerint Isten szereti, amikor megpróbáljuk megismerni Őt és a tetteit. Sok keresztyén hiszi, hogy a természettudományt Isten azért adta ajándékba, hogy segítsen nekünk megérteni egy kicsit, mit és hogyan is tett, hogyan működik az általa teremtett világunk.

Vissza a témaválasztáshoz

Vissza a témaválasztáshoz