Mi az az evolúció?

Észrevetted, hogy mindegyik élőlény kicsit más, mint a szülei? Nos, idővel a sok kis különbség (variáció) összeadódik, és igazán nagy eltérések lesznek belőlük!

Az élőlények egyes példányai az idő múlásával megváltoznak, és egymástól egyre inkább különböznek – ez a folyamat az evolúció. Nem azokról a változásokról van szó, amelyek egy élőlény élete folyamán mennek végbe, hanem azokról, amelyek sok-sok generáció alatt mutatkoznak meg. Amikor közel 4 milliárd évvel ezelőtt megjelent az élet a Földön, akkor még csak egyféle élőlény létezett. Az első élőlények a tengerekben jelentek meg. Olyanok voltak, mint az apró zselécseppek, és annyira icipicik, hogy nem is lehetett látni őket.

Minden apró teremtmény egy különleges, belső kóddal rendelkezik. Ez a különleges kód írja elő, miként viselkedjen, és hogyan nézzen ki. Minden új élőlénynek van egy egyedi kódja, amit a szüleitől örökölt. Nagyon hasonló, mint a szülőké, de nem teljesen ugyanolyan. Így minden élőlény kódja új és különleges – mindegyik egy kicsit más, mint a többieké. Ahogy telt az idő, ezek miatt az egyedi kódok miatt az állatok kezdtek egyre inkább különbözni egymástól, vagyis elkezdtek másképp kinézni és más-más dolgokat csinálni. Egyes állatok erős csontokat és fogakat növesztettek, mások kőkemény külső vázat. Voltak, amiknek úszásra alkalmas uszonya és farka nőtt. Voltak, amik elhagyták a tengert, és meghódították az eget és a földet.

A Földet most betöltik a különböző fajtájú élőlények a tölgytől a struccig, a gombától a mantáig és a kacsacsőrű emlősig.
Jól kitalált folyamat ez az evolúció, nem?

Vissza a témaválasztáshoz

Hamarosan!

Még több érdekességet megtudhatsz a témáról a Teremtés: az állatok című könyvből!