Kísérletek, játékok,

felfedeznivalók

Vissza a témaválasztáshoz
Kísérletek
Felfedeznivalók
Hasznos alkalmazások
Csoportos játékok
Ecset, olló, kalapács

KÍSÉRLETEK

Oldal tetejére

CSOKIBOLYGÓ

Tanulmányozd a teremtett világ tulajdonságait! Nézd meg, hogyan olvad fel a csokoládé, és miként szilárdul meg a ragacsos massza – mint a föld vékony kérge –, ha lehűl!

Eszköz-/anyagszükséglet:

2 db főzőedény; csokoládé (lehet fehér, tej- vagy ét- is); konyhai maghőmérő

Leírás:

A csokoládémasszához készíts temperált csokoládét! A munka során kérd felnőtt segítségét, mivel egyes munkafáziskoban meleg eszközökkel fogsz dolgozni.

Első lépésben oszd ketté a csokoládét ⅔–⅓ arányban! Készítsd elő a vízgőz feletti csokiolvasztást! Ehhez vegyél egy edényt, amiben víz van, és kezdd el forralni, majd egy másik edényt, ami pontosan illeszkedik a forróvizes edényre! Vigyázz, hogy a felül lévő edény ne érjen a vízbe, csak a gőz melegítse alulról! Tedd a felső edénybe a csoki ⅔-át! Folyamatos kevergetés mellett melegítsd fel a csokit 40–45 °C-ra! Ha elérte a kívánt hőmérsékletet, vedd el a gőzről (óvatosan, mert forró lehet), és keverd bele a maradék ⅓ csokoládét, amíg el nem olvad! Kevergesd, amíg nem hűl vissza 28–29 °C-ra! A temperálás utolsó lépése, hogy újramelegítjük a csokit a gőz felett az ideális hőmérsékletre, amivel már dolgozni is lehet majd: étcsokoládénál ez 31–32 °C; tej-, fehér és színes csokoládénál 29–30 °C.

Az így előkészített csokit kisebb edényekbe töltheted, vagy akár egy sima, hideg felületen (pl. márványlap) hűtheted, a földkéreg szilárdulásához hasonlóan gyűrődéseket, hullámokat hozhatsz létre benne.

KÉSZÍTS VULKÁNT!

Tudsz-e saját tűzhányót készíteni? Próbáld ki!

Eszköz-/anyagszükséglet:

tálka; liszt; szódabikarbóna; csapvíz; ételfesték; ecet

Leírás:

Egy tálkába tegyél két evőkanál lisztet és egy evőkanál szódabikarbónát!

Tegyél hozzá annyi vizet, hogy – kanállal kevergetve – híg massza legyen belőle! Adhatsz hozzá még kevés piros ételfestéket is; úgy látványosabb lesz.

Tedd a tálkát egy nagy és lemosható (!) tálcára, majd a masszára öntsél ecetet! Vigyázz, kész, vulkánkitörés!

Ha „kialudt” a tűzhányód, próbáld ki, hogy további ecetet hozzáöntve működik-e még!

Vissza az oldal tetejére

FELFEDEZNIVALÓK

Oldal tetejére

SÉTA A MÚLTBAN

Ha Észak-Magyarországon jársz, ne hagyd ki az ipolytarnóci geológiai tanösvényt!

Leírás:

„A Borókás-árok Tanösvényen a 24–23 millió évvel ezelőtti üledékes kőzetek feltárását (glaukonitos homok és homokkőtétegek), a csarnoképületben a miocén folyópart itató- és gázlóhelyének megkövesedett felszínét, a homokkőpadon párosujjú patások, ragadozók, ősorrszarvúak, madarak lábnyomait, a védőpince épületében a Kubinyi Ferenc által 1838-ban felfedezett 46 m hosszú ősfenyő (Pinuxylon tarnocziense) maradványát, a nagycsarnokban egy kiállítást, mellette az első lábnyomos homokkőfelszínt tekinthetjük meg – szakvezető segítségével.” (bnpi.hu)

Még több infóért kattints:

További információk

Tipp:

További őslényes programlehetőségek:

További információk

MILYEN FÖLDED VAN?

Tudod-e, milyen talaj fedi a Földet ott, ahol élsz? Kavicsos, homokos, agyagos…?

Eszköz-/anyagszükséglet:

talajminták keskeny befőttes üvegben, amin tető is van; csapvíz

Leírás:

Előkészítés:

Gyűjts a lakóhelyed környékének eltérő pontjairól talajmintákat! Legjobb, ha egy keskeny, pl. olajbogyós üvegbe teszed, de ne töltsd tele. A fele-harmada maradjon üresen és legyen rajta a teteje is. A különböző helyszíneken gyűjtött mintákat külön-külön üvegbe tedd!

Önts annyi vizet az üvegbe, hogy elfedje a talajt, még fölötte is álljon víz, de maradjon az üvegben kétujjnyi üres rész! Csavard rá erősen a kupakot, s addig rázd, amíg a talaj teljesen szét nem ázik a vízben! Tedd álló helyzetben egymás mellé az üvegeket, s figyeld, hogy a talaj alkotórészei hogyan ülepednek le! Végül hasonlítsd össze a talajokat; melyikben van több kavicsos s melyikben több finom iszapos anyag! Melyik a termékenyebb a növények fejlődése szempontjából?

HÁTIZSÁK

Mit tennél a hátizsákodba, ha visszautaznál a dinoszauruszok világába?

Jól gondold át, mi mindenre lehet szükséged!

FOSSZÍLIÁK

Vajon milyen régész lennél? Tudod-e, hogyan dolgoznak a régészek egy-egy feltáráson? Tedd próbára magadat és egy barátodat vagy a testvéredet!

Eszköz-/anyagszükséglet:

tojáshéj; homok; mélytányér; rossz fogkefe

Leírás:

Egy tojáshéj nagyobb darabját tedd egy mélytányér aljába! Szórj rá óvatosan homokot, hogy végül az egész tányér tele legyen homokkal! A társadnak törés nélkül ki kell emelnie a tojáshéjdarabot, de ehhez eszközként csak egy rossz fogkefét használhat. Cseréljetek szerepet!

Vissza az oldal tetejére

HASZNOS ALKALMAZÁSOK

ONLINE ŐSLÉNYKIÁLLÍTÁS

A Nemzeti Természettudományi Múzeum Washington egyik legjobb múzeuma, aminek a megtekintése ráadásul ingyenes, és otthonról, a számítógépről is bejárható.

Az egyik legfőbb látványossága a dinoszauruszokról szóló kiállítás, ahol dínócsontvázakat, ősmaradványokat és egyéb fosszíliákat lehet megtekinteni.

Az alábbi nyíl pár pillanat alatt Washingtonba repít! Kalandra fel!

Tovább a múzeum oldalára
Vissza az oldal tetejére

CSOPORTOS JÁTÉKOK

MIBEN HASONLÍTANAK,

MIBEN MÁSOK?

Mi a különbség? Mi közük lehet egymáshoz? Törjétek a fejeteket, engedjétek szabadjára a fantáziátokat!

Leírás:

Alkossatok csoportokat, és oldjátok meg az alábbi feladatot! Melyik csapat lesz kész legelőször?

Keressetek az alábbi párok esetében 5-5 hasonlóságot, illetve különbséget!

Tirannoszaurusz – Farkas

Feketerigó – Egerészölyv

Hernyó – Tyúktojás

JÁTSSZUNK RÉGÉSZESET!

Ismerjük meg a régészeti leletfeltárás menetét játékosan, „versengősen”!

Eszköz-/anyagszükséglet:

nagyméretű homokgödör (ugrógödör, homokozó, magaságyás homokkal töltve); spárga; olló; fényképező (telefon); rajzfüzet; ceruza; spaklik; különböző méretű ecsetek; kis seprű; sok kisebb-nagyobb lelet (csont, pénzérme, bizsu, cserépdarab stb.)

Leírás:

A gyerekek létszámának megfelelően osszuk fel a kutatóárkot (homokgödröt) 60 × 60 cm-es négyzet alakú blokkokra! Minden tanuló kapjon (válasszon vagy akár ki is sorsolhatjuk) egy ilyen blokkot. A feladata, hogy a régészeti finommunkák protokollja szerint feltárja a leleteket.

A leleteket már korábban rejtsük el a homokba! Ügyeljünk arra, hogy különböző mélységekbe rejtsük el a „kincseket”, és legalább 3-4 lelet jusson mindenkinek!

A fiataloknak rajzokkal és fotókkal kell dokumentálnia a leletek feltalálási helyét, helyzetét a kutatógödörben. A munka alapulhat együttműködésen, de lehet belőle egy jó kis háziverseny. A döntés a Tiétek!

Vissza az oldal tetejére

ECSET, OLLÓ, KALAPÁCS

GYURMAFOSSZÍLIA

Beszélgessetek szüleiddel, barátaiddal arról, milyen sok fajta ősmaradvány segíti a tudósokat abban, hogy jobban megismerjék a régen élt állatokat! Gyurmából készíts te is saját leleteket, lenyomatokat!

Eszköz-/anyagszükséglet:

só-liszt gyurma; „ősmaradványok”: falevél/csigaház/kagyló; ecset; festék

Leírás:

Felnőtt segítségével készíts só-liszt gyurmát! A gyurmába nyomd bele az általad gyűjtött „ősmaradványokat”! Ügyelj arra, hogy biztosan átvegye a gyurma annak alakját, formáját, erezetét! Vedd ki a gyurmából a tárgyakat, majd várd meg, amíg a gyurma megszárad! Fesd ki a megszáradt gyurmát kedved és tetszésed szerint! Akár egy szép ajándék is lehet belőle.

Tipp:

A só-liszt gyurma elkészítésében segít az alábbi videó (az ételfesték elhagyható):

Tovább a videóra
Vissza az oldal tetejére