Kísérletek, játékok,

felfedeznivalók

Vissza a témaválasztáshoz
Titokzatos bolygónk
Oldal tetejére

KÍSÉRLETEK

FŰFEJEK

Készítsetek közösen fűfejeket! Segítségükkel könnyen és játékosan tanulják meg a legkisebbek is, hogy mire van szüksége a növényeknek a növekedéshez.

Kattints a részletes leíráshoz:

Tovább a leíráshoz

VARÁZSLÁS HANGYASAVVAL

Tudod-e, mi a hangyasav? Varázsoltál-e már vele?

Leírás:

Keress egy hangyabolyt! Figyeld meg a ki- és bejárkáló hangyákat! Ütögesd meg a tenyereddel, gyors mozdulatokkal a bolyt! Szagold meg utána a tenyeredet! Mire emlékeztet? (Ecetre, de itt a hangyasav szagát érzed.)

Varázsolj a hangyasavval! Keress egy kék színű virágot (pl. katángkórót), s tépd le rövid szárral együtt! Piszkáld a virággal a bolyban nyüzsgő hangyákat! Mi történik a virág színével? (Ha jól felbosszantod a hangyákat, akkor a hangyák harapásával a szirmokba jutott hangyasav pirosra változtatja a katáng kék színét.)

Vissza az oldal tetejére

FELFEDEZNIVALÓK

 FELHŐK

Figyeld meg a felhők formáját, s változását!

Leírás:

Amikor érdekes körvonalú felhők vannak az égen, válassz ki az egyiknek a peremén egy jellegzetes alakú részletet! Figyeld legalább 20–25 másodpercig! Mi történt vele?

Próbáld ki ugyanezt egy másik jellegzetes felhőperem-mintázattal is!

DENEVÉREK ÉS KAVICSOK

Láttál-e már denevért vadászni?

Eszköz-/anyagszükséglet:

apró kavicsok

Leírás:

Egy meleg, csendes este keress egy utcai lámpát, ami körül denevérek röpködnek! Figyeld meg, mi jellemző a mozgásukra! (Minden hirtelen irányváltás azt jelzi, hogy észrevettek egy zsákmánylepkét.)

Keress egy apró kavicsot, fogd a tenyeredbe, majd dobd föl a magasba, a denevérek mellett! Figyeld meg, hogy a denevérek közül valamelyik reagál-e! Miből vehető észre, hogy a denevért csak egy pillanatra lehetett becsapni?

KÜLÖNLEGES TEREMTMÉNYEK

Isten az állatokról mint szeretett teremtényeiről is különleges módon gondoskodik.

Leírás:

Nézz utána az alábbi állatok jellemzőinek, és készíts jegyzeteket arról, hogyan is alkalmazkodnak élőhelyük éghajlatához és a környezet jellegzetességeihez!

Púpos horgászhal, hófajd, levélfarkú gekkó, krokodil, teve, átlátszó fejű hal, lugasépítő madár, zsiráf

CSUDÁLATOS ÉLŐVILÁG

Mennyi növényt és állatot ismersz? Azokat is észreveszed, amelyek ott élnek a szemed előtt, akár a fűben, avarban a lábad alatt? Tedd próbára magad!

Eszköz-/anyagszükséglet:

A/4-es papír képkeret; papír; íróeszköz

Leírás:

Egy réten dobjál le a fűbe találomra egy kb. A/4-es méretű papír „képkeretet”!

Térdelj le mellé, s készíts listát a kereten belül található növényekről és állatokról!

A listán névvel szerepeljen mindegyik faj. Ha nem tudod a nevét, valamely tulajdonsága alapján te adjál neki nevet!

Jelöld a listán a leggyakoribb 10 fajt!

Tipp:

Használd a Hasznos alkalmazások fül alatt található állat- és nővényhatározó alkalmazásokat!

Vissza az oldal tetejére

HASZNOS ALKALMAZÁSOK

ÁLLAT- ÉS NÖVÉNYHATÁROZÓ APPOK

Irány a természet! Töltsd le az alábbi alkalmazásokat a telefonodra, és kezdődhet a felfedezés!

Milyen növényekkel, madarakkal, hüllőkkel találkoztál a túrád során? Készíts naplót a felfedezéseidről!

FAJBOOK

„A fajbook egy olyan oldal, ahol különböző magyarországi állatfajok lefotózásával versenyezhetsz. Nem a fotók minősége számít, csak az, hogy felismerhető legyen rajta az állat és minél többet gyűjts össze.”

A belépéshez kattints:

Tovább

ECOSIA – FAÜLTETÉS EGY

KATTINTÁSSAL

Tudtad, hogy a fáknak nagyon nagy szerepük van a Bolygónk működésében? És azt tudtad, hogy mégis átlagosan percenként kb. 48 nagy focipálya méretű erdőt vágnak ki?

Az Ecosia egy olyan keresőoldal, mint pl. a Google- ugyanolyan könnyű használni és ugyanolyan hatékony is! A program célja, hogy minél több fát ültessenek, minél zöldebbé tegyék a bolygónkat! Az oldal különlegessége, hogy minden egyes kereséssel egy újabb fát ültetnek el!

Ennyire egyszerűen hozzátehetsz te is a környezetvédelemhez!

Kattints a keresőoldal megnyitásához:

Tovább

ERDŐJÁRÓ

„Az alkalmazás hasznos eszköz túrázást kedvelőknek, illetve azoknak, akik még csak most ismerkednek a természetjárás szépségeivel. Segítséget nyújt a környék látnivalóinak felfedezésében, gyalog- és kerékpáros túrák tervezésében, illetve az élővilág megismerésében.”

Kattints az alkalmazás letöltéséhez:

Tovább a letöltéshez

ÖKO NAPLÓ

„Tegyél Te is a Bolygónkért!

Az Ökonapló egy környezetvédelmi játék, amelyben a napi tevékenységeidet tudod naplózni napi 5 kérdés megválaszolásával. A válaszok pontokat érnek és megmutatják, milyen mértékben szennyezted bolygónkat, és hogyan nézne ki Földünk, ha nap mint nap ekképpen cselekednél.

A naplózáson túl olyan egyszerű és hasznos tippeket is kaphatsz, melyek nem igényelnek különösebb hozzáértést, így könnyedén végrehajthatók.

A játékban egyedül is részt vehetsz, de az Erzsébet Ifjúsági Alap „Ültess fát!” programjához csatlakozó iskolák tanulói az osztályukkal közösen is játszhatnak. Ők az OM-azonosítójukkal tudnak regisztrálni.”

Kattints az alkalmazás letöltéséhez:

Tovább
Vissza az oldal tetejére

CSOPORTOS JÁTÉKOK

HA BESZÉLNI TUDNA…

Képzeld magad egy növény helyébe, s beszélj helyette!

Leírás:

Kint a réten vagy egy erdőben mindenki külön, egyénileg keressen egy növényt, amellyel valami történik! Valami jó vagy valami rossz. Például rászállt egy lepke, vagy kókadozik a szárazságtól, vagy egy ember bicskával megsértette, vagy egy állat éppen lelegeli, stb. Utána mindenki gondolja el magában, hogy örömében, bánatában vagy fájdalmában mit mondana az a megfigyelt növény, ha tudna beszélni!

Üljetek össze, s meséljétek el egymásnak, amit kigondoltatok! Keressétek meg közösen az elhangzott történetekben a legjobb ötleteket, legszebb gondolatokat!

KERTÉSZKEDJETEK!

Legyetek kiskertészek! Kertészkedjetek!

Eszköz-/anyagszükséglet:

iskolakert; ásó; kapircs (kerti szerszám); gereblye; lapát; elültetendő növények vagy magok; íróeszköz; jegyzetfüzet; esővízgyűjtő; locsolókanna

Leírás:

Az iskolaudvaron alakítsatok ki egy saját kis parcellát vagy magaságyást szülői segítséggel! Ültessetek növényeket (facsemetéket, cserjéket, virágokat), aztán gondozzátok őket rendszeresen! Gyűjtsétek össze az esővizet pl. egy nagy hordóba, s azzal locsoljatok! Figyeljétek meg a növények fejlődését, készítsetek rajzokat, fotókat, jegyzeteket (dátum, időjárás, megfigyelés)!

ÖKOHÁBORÚ

Számháborúztatok már? Ha igen, akkor most cseréljétek le a számokat a területre jellemző, ismert növény- és állatnevekre, s játsszatok így a számháború szabályai szerint!

Eszköz-/anyagszükséglet:

növénynevek kartonpapíron; kalapgumival (homlokra köthetően); 2 színes szalag

Leírás:

Előzetesen el kell készíteni kartonpapírra írva a gyerekek által már ismert, területre jellemző növény- és állatnevek feliratát.

Alkossatok két csapatot, ahol egyforma számban vannak a játékosok! Egyik csapat fején állatnevek, a másik csapatén növénynevek legyenek. Helyezkedjetek el a kitűzött terület határain belül, s a színes szalagot (kendőt) kössétek ki jól látható, elérhető helyre! Ezt kell megszerezni egymás csapatától úgy, hogy közben ne tudják leolvasni a fejeteken lévő feliratot. Az a csapat győz, aki hamarabb megszerzi a másik csapat szalagját. A szabályok betartására a játékvezető ügyeljen! Minden azonos a számháború szabályaival.

A NAGY KERESÉS

Felismered-e a növényeket a levelük alapján? Keress, kutass!

Eszköz-/anyagszükséglet:

különböző levelek (annyi db, ahány játékos van)

Leírás:

Előzetesen a játékvezető begyűjt az adott területen lévő növények leveléből annyit, ahány játékos van. Jó, ha különbözőek a levelek.

Feladat: Vegyetek el egy levelet, majd keressétek meg a hozzátartozó növényt! Mutassátok be egymásnak, körbe járva! Nem az a lényeg, hogy ismerjétek a nevét, hanem inkább az, hogy jellemezzétek! Milyennek látjátok? Milyen a szára? Fa, cserje vagy lágyszárú növény? Van-e valami különleges rajta? Szépnek tartjátok-e?

KISÁLLATLES

Fedezzétek fel együtt Isten csodálatos állatvilágát! Nézzetek körül az iskolaudvaron, a közeli erdőben vagy a parkban. Milyen állatokat találhattok ott?

Eszköz-/anyagszükséglet:

állathatározók; üres füzet

Leírás:

Használjatok állathatározókat! (Telefonra letölthető határozókért nézz körül a Hasznos alkalmazások között!)

Készítsetek egy saját, helyi határozókönyvet! A határozók és megfigyeléseitek segítségével próbáljátok az alábbiakat minél részletesebben kitölteni!

Állat neve:
Élőhely:
Testfelépítés:
Táplálék:
Mozgás:
Szaporodás:
Egyéb megfigyeléseim:

A leírásokat díszítsétek rajzzal vagy fényképpel!

BAGLYOK ÉS VARJAK

Ki lesz a fogó? Kiderül, ha eldöntitek, hogy az adott állítás igaz-e vagy hamis.

Eszköz-/anyagszükséglet:

igaz-hamis állítások állatokról

Leírás:

Előzetes feladat: a játékvezető gyűjtsön igaz-hamis állításokat állatokról.

Alakítsatok két csapatot! Egyik csapat a Baglyok csapata, a másik a Varjaké. Jelöljétek ki a játékteret! Kell egy középvonal, ahol a két csapat felsorakozik egymással szemben 1 m távolságban. 5 m-re a csapatok mögött kell egy védett terület, a „ház”. A játékvezető mond egy állatokkal kapcsolatos állítást, melyről a játékosoknak gyorsan el kell dönteniük, hogy igaz vagy hamis. Ha igazat mond, a Baglyok kergetik a Varjakat, ha hamisat, akkor fordítva. Akit megfogtak, mielőtt elért volna a „házhoz”, az átáll a másik csapathoz.

(Forrás: J. Cornell: Kézenfogva gyerekekkel a természetben c. kötet, MKNE, 1998)

DENEVÉREK ÉS LEPKÉK

Láttok-e a fületekkel?

Eszköz-/anyagszükséglet:

1 db szembekötő kendő

Leírás:

Alkossatok kört! Egy játékos bekötött szemmel a denevért, 3–5 játékos pedig a lepkéket játssza el.

A denevér bekötött szemmel a kör közepére áll. A lepkék nyitott szemmel szintén bemennek a körbe. A többiek körbe állva lehatárolják a játékteret.

A körben mozog a denevér, és ha azt kiáltja, hogy „den”, akkor a lepkéknek hangos „lep”-pel kell válaszolniuk. (Ez segíti a denevért, hogy a hang irányába induljon „vadászni”.) A lepkék ügyes és csendes mozgással megpróbálják elkerülni, hogy elkapja őket a denevér. A denevér feladata, hogy csak hangok alapján tájékozódva megfogja a lepkéket.

Ha az összeset elkapta, beszéljétek meg, mi segítette azokat a lepkéket, melyek sokáig „életben maradtak”. (Az „ügyesebb” lepkék életképesebbek, tovább élhetnek, szaporodhatnak.)

Vissza az oldal tetejére

ECSET, OLLÓ, KALAPÁCS

KÉSZÍTS VULKÁNT!

Tudsz-e saját tűzhányót készíteni? Próbálkozz!

Eszköz-/anyagszükséglet:

tálka; liszt; szódabikarbóna; víz; kanál; ételfesték (piros); ecet

Leírás:

Egy tálkába tegyél két evőkanál lisztet és egy evőkanál szódabikarbónát!

Tegyél hozzá annyi vizet, hogy – kanállal kevergetve – híg massza legyen belőle!

Adhatsz hozzá még kevés piros ételfestéket is; úgy látványosabb lesz.

Tedd a tálkát egy nagy és lemosható(!) tálcára, majd a masszára öntsél ecetet! Vigyázz, kész, vulkánkitörés!

Ha „kialudt” a tűzhányód, próbáld ki, hogy további ecetet hozzáöntve működik-e még!

FELHŐFESTÉS

Engedd szabadon a képzelőerőd és fess felhőket! Készíts sok-sok különböző fajta felhőt borotvahab-festéssel! Lesd meg valakivel együtt Isten csodálatos felhőit az égen, és keressétek meg a legérdekesebbeket!

Eszköz-/anyagszükséglet:

3 db üvegpohár; borotvahab; különböző színű ételfestékek

Leírás:

Három poharat tölts meg vízzel körülbelül a háromnegyedéig (ne tele), majd a pohárban levő maradék helyet töltsd fel borotvahabbal!

Csepegtess mindhárom borotvahabra ételfestéket és láss csodát! Figyeld meg, mit történik a „felhők” alatt!

(Ha a festék nem tör utat magának, szúrj keresztül egy vékony tárgyat a habon, hogy könnyebben keresztülfolyjon rajta!)

Tipp:

Kattints a munkafolyamatot bemutató videó megtekintéséhez:

Tovább a videóhoz

(A videó angol nyelven van, de nyelvtudás nélkül is könnyen követhető.)

ROVARSZÁLLÓ ÉS MADÁRETETŐ

Viseljétek gondját Isten csodálatos kisállatainak! Készítsetek együtt megfelelő szálláshelyeket és etetőket az állatoknak! Óvatosan lessétek meg az oda érkező apró vendégeket!

Kattints az alábbi hasznos oldalak valamelyikére, hogy megismerd az elkészítés módját!

Méhecske hotel:

Madáretető:

Tovább

FELHŐLÁMPA

Mit szólnál egy saját felhőhöz a szobádban?

Eszköz-/anyagszükséglet:

kerek papír lampion (lehetőleg olyan, aminek legalább az egyik oldala zárt); ragasztópisztoly; sok viszkóz vatta; elemes (kapcsolós) ledlámpa vagy ledszalag; 2–3 méter damil

Leírás:

Ragasztó segítségével fedd be körös- körül a lampiont a vattával, majd az elemes ledlámpát helyezd a lampion belsejébe úgy, hogy a kapcsolót könnyen elérd! A damilt kösd a lampionra, majd az általad kigondolt helyre lógasd fel!

A munkafolyamatot bemutató videó megtekintéséhez kattins:

Tovább a videóhoz

Tipp:

Szüleid segítségével fúrjatok egy kis kampót a plafonba, onnan lelógatva lesz igazán látványos a felhőlámpád.

Vissza az oldal tetejére